De-Pression

Az együttest az 1996-os atlantai olimpia után alapította Németh Nyiba Sándor birkózó aki több olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon értékes helyezésekkel öregbítette a magyar birkózás hírnevét versenyzőként és kapitányként. A birkózásról nyolc filmje jelent meg, néhányhoz a DE-PRESSION készítette a zenét. Életében a sport és a zene jól megfér egymás mellett. 1970-tól a METEOR együttesben játszott, kétszer nyertek zenekari fesztivált. Jelenleg a DE-PRESSION együttes szövegírója zeneszerzője, dobosa és néhány dal erejéig énekel és gitározik is. Különböző kiadványokban rendszeresen jelennek meg versei. A dalszövegek az együttes által megzenésített vers formában elhangoznak különböző, legfőképpen sport rendezvényeken.

Elsőként Takács "Szilaj" István zeneszerző, szólógitáros, csatlakozott az alapítóhoz, aki egyéni gitárstílusával meghatározta a kezdő hangzást. Legismertebb szerzeménye a "Bajnok vagy" c. szám, amely az újjá épült Budapest Sportcsarnok átadási ünnepségén is elhangzott, és egyben az "Álmok álmodói" című sporttörténeti film záró dala.

A megalakulás után hamarosan csatlakozott Suha Kálmán "Mr. Fyord" basszusgitáros, zenetanár a zenekarhoz. Kiváló szólógitárosként tizenöt évig járta a világot Amerikától Mexikón át Japánig. Hazaérkezése után rengeteg zenés színházi művet írt. Az 1965-70-es években az un. Hazai "nagy generáció" szinte valamennyi hírességével zenélt. Az együttes albumán megtalálható "Kék madár" és "Karácsony" c. számában jól érezhető jazzes gitárstílusa. Az alapítóval, Nyibával együtt DE-PRESSION JAZZ néven Alter-Ego címmel egy jazz-rock albumot készítettek.

Hamarosan csatlakozott a csapathoz "Tibérius" énekes, aki klasszikus éneket tanult. Jellegzetes, tiszta hangja érthetővé tette a zenekar által játszott lírai rock zenét.

Ugyanebben az időben lett az együttes tagja Darab István zeneszerző szólógitáros, aki egyedi gitárstílusával tette színesebbé a zenekar hangzását. Az általa komponált zenei művek: "Szerelmes fiú" és a "Szomorú fűzfák", melyekben dallamos gitárjátéka meghatározó. Korábban a Harley Davidson Band szólógitárosa volt.

Későbbiekben, csatlakozott az együtteshez a Zeneművészeti Főiskolát végzett zongorista Körmendi "Zsebördög" Zoltán, aki korábban tagja volt a népszerű Budapest Ragtime Band-nek. A legismertebb szerzeményei az "Élő legenda", ami az évszázad birkózójáról és a nemzet sportolójáról szól, és a "8848", ami a Mount Everest első magyar meghódítójáról, Erőss Zsoltról íródott.

2002-ben egy új taggal bővült a zenekar Kárpáty Viktor szólógitárossal ,aki újabb szerzeményekkel bővítette a repertoárt: "Vágy" és a "Fekete felhős ég". Korábban az Erőd zenekarban játszott. A zene szeretete meghatározza az életét.

S végül, de nem utolsó sorban Paszternák László énekes, basszusgitáros és szakszofonos, aki a "Győztes páros" című dallal mutatkozott be.

Az együttes lemezein több vendégzenész szerepelt: Pásztory Zoltán a legendás Illés együttes dobosa, akivel Németh "Nyiba" Sándor közös dobszólókat is készített "Hajsza", "Magasfeszültség",és "A város lüktetése" címmel, melyekből videó klipek is készültek. Továbbá az együttes albumán két daltdobolt fel, a "Győztes páros" és a "Pózoló világ" című dalokat. Sáfár József "Öcsi" az egykori P-BOKSZ basszusgitárosaés Papp Ernő a Pál utcai fiúk egykori szólógitárosa, akik a versek megzenésítésében, és társszerzőként is közreműködtek. Az együttes Küzdőtér címmel közös dalt készített Vikidál Gyulával. Tamburajátékával hozzájárult a dalokhoz Czirkó Ferenc. Ezekkel a zenészekkel együtt különleges hangzása lett a zenekarnak, érezhető benne a több generációs hangzás.

Az együttesnek eddig 6 nagylemeze jelent meg: "Dübörög a motor" rock album, "Az élet nem felejt" lírai album, "Mindent azért a lányért" válogatás album, "Rólad is szól a dal" sportos dalok albuma, valamint "Akarok élni" és "A semmi közepén" megzenésített versek.. Az eddig elkészült 47 video klip többségében olimpiai, világ- és Európa bajnokok közreműködtek. A zenekarnak szátalan verse, dala a sportról szól. A zenéjük minden korosztálynak szól., főképp azoknak, akik szeretik az igényesen hangszerelt szövegcentrikus dalokat. megtörtént eseményekről szólnak. A kezdeti időszakban a zenekar gyakran fellépett az ország különböző pontjain, többek között a Pepsi szigeten, s háromszor a Sitkei koncerten is a legnagyobbakkal egy színpadon. Pillanatnyilag a zenekar szünetelteti fellépéseit. Az együttes dalai különböző sportrendezvényeken bevonuló zenéül szolgálnak: Növényi Norbert Rólad is szól a dal; Majoros István Bajnok vagy; Deák Bárdos Mihály Küzdősport; Bárdosi Sándor Dühös Ember; Cifferszky Ákos; Küzdősport; Nick Árpád A tömeg ébredése; Hivatalos dalok, melyeket a DE-PRESSION együttes neve fémjelez: Professzionális birkózó Gála KÜZDŐTÉR; Sumo Európa Bajnokság SUMO; Bécs ?Budapest Szupermaraton SZUPERMARATON.

1998-ban készült el az első videó klipje a zenekarnak a Vigyázok rád címmel, ezt követte a Mindent azért a lányért. Ezekben a későbbi szépségverseny győztes helyezettje Németh Nicolett Niké szerepel, aki a Hawaian Tropic szépségversenyen képviselte hazánkat. A 175.balatonfüredi Anna bálon második udvarhölgy lett, az utóbbiban partnere volt Király Benjamin ( Ben ),Király Linda testvére. Ezt követte tizennyolc klip. A dübörög a motor című klipben szerepet vállalt két legendás arc, az Illés együttes dobosa Pásztory Zoltán valamint a Karthágó és Lord együttes billentyűse Gidófalvy Attila is. A további forgatásokon (Dühös ember, Bajnok vagy, Mindent azért a lányért) szerepelnek olimpiai-, világ- és Európa bajnokok, mesteredzők különböző sportágakból. A legtöbb szereplő a birkózók közül vett részt a felvételeken, mivel az alapító Németh Sándor (Nyiba) egykori világversenyek helyezettje, a későbbiekben pedig a felnőtt szabadfogású birkózó válogatott kapitánya és vezető edzője volt. Néhány ismertebb név a szereplők közül: Növényi Norbert, Kocsis Ferenc, Farkas Péter, Repka Attila, Sike András olimpiai bajnokok. Deák Bárdos Mihály Ritter Árpád, Bánkuti Zsolt, Majoros István Európa bajnokok. Világversenyek érmesei, helyezettjei: Bárdosi Sándor, Berzica Tamás, Tóth Gábor, Dvorák László, Tóth Tamás, Aubéli Ottó, Gombos Zsolt és a szabadfogású válogatott jelenlegi főnöke Gulyás István. A sumósok közül a hét érem tulajdonos egykori birkózóKismóni János és Tóth Barnabás világbajnoki bronzérmes, valamint a cselgáncsos Sümegi Ferenc és Weinberger Mihály.

A Való Világ show-ból Péter és a testvére Gyuri s nem utolsó sorban az alapító gyerekkori barátja, a Kenyeri falu postása Szabó János (Mekond) és még nagyon sokan mások. Akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy öregbítették a zenekar hírnevét. Külön köszönet Földi Csaba rendőr alezredesnek, aki nem csak szerepelt a Postás a haverom című klipben, de sok kelléket is biztosította a forgatáshoz. A Szomorú fűzfák forgatásán részt vett az egykori attasé, tábornok és felesége. Köszönet Erőss Zsoltnak , aki első magyarként jutott fel Mount Everest csúcsára, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az eredeti felvételeket a 8848 című szerzeményhez.

Továbbiakban az XXL Bulls motoros csapat közreműködésének. Köszönet az autóbalesetben elhunyt egykori birkózó, Jáger Imre (junior világbajnoki ezüst érmes)családjának, hogy eredeti felvételeket biztosított a Kegyetlen sors című kliphez. A karácsonyi klip felvételeire a szereplők( a gyerekek) a vas megyei Kenyeriből (Dorka, Tomi, Viki, Enikő)és Pestről(Benjamin, Dóri) érkeztek. Nekik is köszönet a helytállásért. A klipekben még szerepel Nagy Szilvia Németh Nikoletta legjobb barátnője, aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományi Egyetem hallgatója, köszönet neki is.

A zenekar felvételein néhány szám erejéig nagynevű vendégzenészek is közre működtek:

Utoljára, de nem utolsó sorban szeretnénk elismerésünket kifejezni töretlen támogatásukért, az újságíróknak, riportereknek, hogy 1996-tól napjainkig folyamatosan szerepelhettünk az írott és íratlan médiában. Ez tette lehetővé, hogy hanghordozóink és klipjeink egyre nagyabb nyilvánosságot kaptak. Név szerint: Novothny Zoltán, Csiba Lajos, Volly György, Szabó Sándor, Dinóczki József, Fábik Tibor, Tomka Tivadar, Joó Sándor, Molnár László, Buzgó József, Vass Gábor, Thuri Gábor, Mogyorosi Gyula, Dr Petán Péter, Szegő András, Pietch Tibor, Mehmet Basaran, Nemes Nagy Péter, Müllner Jenő, Harsányi Levente, Szakács Gábor, Csiszarik Zsolt, Bokor Attila, Barock Csaba, Csonka László, Berecz Béla, Illés Gyula, Vendi ,Zengődi Zsolt, Répási Gábor, Pál Gábor, Gidófalvi Attila, Balogh Zoltán, Tihanyi Attila , Várkonyi Attila, Kiki, Kiss Joe.

Vendégzenészek:

Pásztory Zoltán (Illés együttes)-dob.

Sáfár József "Öcsi" (P- Box)-basszusgitár.

Papp Ernő (Pál utcai fiúk) - szólógitár, kísérőgitár.

TÖLTSD LE A ZENÉKET ÉS A KLIPPEKET,NEM BÁNOD MEG !

 

2007 © Németh " NYIBA " Sándor | üzenet | Tel: +36 30 /944-7371 | webdesign & prog: EL-FOTO