Sport

Sportpályafutásom 1972-ben a győri Dózsában kezdődött. 1975-ben Budapestre költöztem és a Csepel SC-be igazoltam. Tizenkét éves koromban kezdtem el a zenével foglalkozni. Először dobolni, később gitározni tanultam. Életemben a sport és a zene jól megfért egymás mellett. 1970-től a METEOR együttesben játszottam, kétszer nyertünk zenekari fesztivált.

Sorkatonai szolgálatom alatt 1976-78-ig a BHSE színeiben versenyeztem. 1977-ben a szabadfogású birkózó válogatott tagja lettem. 26 világversenyen képviseltem hazánkat versenyzőként és edzőként. Olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon értékes helyezésekkel öregbítve a magyar birkózás hírnevét.

1986 októberében a Német Szövetségi Köztársaságba szerződtem a KSV Elgershausen Klubhoz, mint játékos edző. Itt a szabadfogású birkózó csapat felkészülését irányítottam és a csapatot a II. Bundesligából feljuttattam az I. Bundesligába. 145 mérkőzésből 140-et megnyertem.

1989-től a Magyar Szabadfogású Birkózó Válogatott szövetségi kapitánya, majd vezetőedzője lettem.
1991-től szövetségi edzői funkciót töltöttem be és egész Magyarország területére kiterjedően birkózást oktató és utánpótlást nevelő feladatokat láttam el. Ezzel egy időben a Magister Food Gmbh magyarországi képviseletét is elvállaltam. Felkérést kaptam a Magyar Birkózó Szövetségtől, egy háromrészes oktatófilm elkészítésre, melynek címe: Szabadfogású Birkózó Technikák I.-II.-III. A későbbiekben a Mágikus Technikák, majd Bajnokok Arzenálja, Birkózás szabad és kötöttfogásban, Speciális birkózó erő, állóképesség fejlesztése c. oktatófilmeket készítettem. Ezeket a filmeket a FILA is megvásárolta, 100 országba eljutottak. Utolsó Feketén-fehéren c. dokumentumfilmemben Balla Józsefnek, a szabadfogású legendának állítottam emléket. 1992-ben a Vasas Birkózó Szakosztályának igazgatója lettem. 1993-ban négy éves megbízást kaptam a Magyar Szabadfogású Birkózó válogatott vezetőedzői posztjára. 1996-tól a Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézet levelező tagozatán edzői szakon, illetve az oktató képzésben birkózáselméletet és gyakorlatot tanítok a mai napig.

Versenyeken elért eredményeim:
Junior, Felnőtt Magyar Bajnok; hétszer II.
Csapatbajnokság hétszer I. és II., III.
Világbajnoki VI. helyezett;
Európa Bajnokság IV., V., VI.
Olimpiai V., VIII.,
Európa Bajnoki Ranglista IV.,
Világ Bajnoki Ranglista V.,
Nemzetközi szintű sportoló; Senior Birkózó Világjátékok I.,
Senior Világbajnokság kétszer II., IV., V., VI.,
Judo Európa Bajnokság III.,
Lodzi Nagydíj I.,
ZeeLen Bider III,
Cseh Nagydíj I.,
Macedón Nagydíj I.,
INTRASMAS Kupa II.,
JasarDogu II.,
Roger Caulon II.,
Cubai Nagydíj IV.,
Felszabadulási Emlékverseny III.,
Német Nagydíj IV.,
Medvegy II.

Sporteredményeim elismeréseként, birkózásért érdemrendet vehettem át, és megkaptam a FILA bronz fokozatát is. A sportról szóló verseimért, dalaimért az olimpiai eszme népszerűsítéséért az Olimpiai Akadémia ezüst jelvényét vehettem át.

2007 © Németh " NYIBA " Sándor | üzenet | Tel: +36 30 /944-7371 | webdesign & prog: EL-FOTO